Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Powered By
e107
PHP
MySQL
W3C egyeztetés
Valid XHTML 1.1!
Valid CSS!
Ujlaki Honlap
szerkeszti az 'ujlaki studio'

Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Újlaki Általános Iskola
Scuola primaria Újlaki di Budapest
Bemutató
Kérjük, nézzék meg a 2014. június 14-i Ballagási ünnepélyünket!

A Budai Polgárban megjelent interjú Gábor Áronnal, iskolánk igazgatójával
A jó tanár legfontosabb eszköze az egyénisége

Az idei tanévtől új igazgató veszi át az Újlaki Általános Iskola vezetését. A 44 éves Gábor Áron idén huszonhetedik tanévét kezdi, ebből a XI. kerületben tizenegy, majd Zsámbékon négy éven keresztül iskolaigazgatóként dolgozott. Az új tanév első napján pedagóguspályájáról és terveiről beszélgettünk.

Nálunk a családban mindenki jogász, csak édesanyám választott pedagógus pályát. Ő óvónő, neki köszönhetem pályaválasztásomat. Annak idején sokat laktunk óvodában, szolgálati lakásban, így én mindig sok gyerek között voltam, és ez nagyon tetszett. Végzettségemet tekintve eredetileg tanító vagyok, majd elvégeztem a földrajz szakot, végül közoktatás-vezetői képzettséget is szereztem. Amit dolgozni lehet egy általános iskolában, azt én kipróbáltam: voltam napközis, tanítottam alsó és felső tagozaton, igazgattam - csak a büfé maradt ki.

Melyik a kedvenc területe?

Leginkább a felső tagozaton szeretek tanítani, és nagyon fontosnak tartom a szabadidős tevékenységeket. Előző iskoláimban szerveztem sí-, kerékpár- és vízitúrát, eveztünk a Tiszán és Dunán, számtalan helyen kirándultunk. Meggyőződésem, hogy az iskolán kívül együtt eltöltött napoknak olyan nevelési hatása van, ami azután tovább él a későbbi iskolai kapcsolatokban is. A jó tanár legfontosabb eszköze az egyénisége, azzal tud hatni leginkább a tanítványaira. A nevelés legalább olyan fontos része a munkánknak, mint az oktatás. Szeretném, ha az Újlaki, ez a 220 éves hagyományra visszatekintő tanintézet nevelésközpontú iskolaként működne.

Igazgatóként mit tart fontosnak egy iskola életében?

A pedagógusnak jó példát kell mutatnia pontosságban, fegyelmezettségben és egyéb külsőségekben, hogy mindezt jogosan elvárhassa tanulóitól is. A gyerekeknek fontos, hogy egyértelmű határokat, kereteket jelöljünk ki. Sokszor tapasztaltam, hogy hálásak a keménykezű pedagógusnak, ugyanakkor visszaélnek a gyenge „jóságával”. Ugyanilyen fontosnak tartom az együvé tartozás érzésének kialakítását. Ehhez egy iskolai induló vagy póló is hozzájárulhat.

Nemrég indította be az iskola az olasz nyelv magas óraszámú oktatását. Ön is támogatja ezt a tagozatot?

Nagyon jó döntésnek tartom, és úgy tűnik, nagy igény is van az olaszos osztályok indítására. A program egyelőre még gyerekcipőben jár, nem forrott ki igazán, de folytatjuk, és remélhetőleg fejleszteni is tudjuk a jövőben az olasz nyelv oktatását és az olasz kapcsolatokat.
Ennek az iskolának egyébként nagyon jó eredményei vannak. Szinte minden tantárgyból az országos átlag felett teljesítenek a gyerekek, de valahogy erről keveset tud a közvélemény.

Tervez új irányvonalakat, vagy speciális osztályok létrehozását?

Számos kiváló kezdeményezéssel találkoztam, amelyeket, remélem, sikerül bevezetnünk, illetve megtartanunk. Nem tervezek új tagozatot, de nem is zárkózom el az újító ötletek elől. Felmerült például, hogy a sport, a testnevelés kapjon nagyobb hangsúlyt. Ezt én is támogatnám, bár egyelőre csupán felvetésről van szó. Annyi előrelépés történt, hogy negyedik osztálytól testnevelő tanár tartja a testnevelés órákat, és ezt szeretném az egész alsó tagozatra kiterjeszteni.

P. Zs.

Kérjük, nézzék meg bemutatkozó riportunkat!

Ha több képet szeretne látni az épületről, kattintson ide!
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Online
Vendégek: 2
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1, legújabb: ujlaki
Számláló
Ma
Összesen: 0
Egyedi: 0

Legtöbb
Összesen: 233172
Egyedi: 27804

Oldal ...
Összesen: 363608
Egyedi: 96606
WEB tárhely
Honlapunkhoz a tárhelyet az UltraNet Bt. biztosítja.